Zelí je naše nejrozšířenější zelenina. Podle barvy rozeznáváme hlávkové zelí bílé a červené (též modré nebo fialové). Červené zelí je méně kyselé, a proto jemnější, ale nemá tak výraznou chuť. Zelí významný zdroj vitamínu C, provitaminu A a vitamínů B1, B2 a K. Z minerálních látek zasluhuje pozornost draslík, fosfor, vápník, hořčík a síra, červené zelí navíc obsahuje podstatné množství chloru. Pojídání zelí bývá považováno za prevenci rakoviny trávicího ústrojí. Zelí též podporuje imunitní systém a zabíjí nežádoucí bakterie. Šťáva ze zelí má přiznivé účinky při léčení i prevenci žaludečních vředů.
Praktické info: Nejchutnější jsou hlávky středně velké, zhruba 2 kg těžké, s jemným žebrováním a dobře přilehlými listy. Za nejlepší způsob uskladnění v domácnosti se považuje zavěšování vyzrálých pevných nepoškozených hlávek za košťál na šňůru do chladné, nepříliš vlhké místnosti. Pokud hlávky ukládáme na polici, klademe je košťálem vzhůru, přičemž se košťál doporučuje mírně naříznout, aby hlávka nepukala. Není dobré ukládat hlávky přímo na zem. Nesnášejí také vlhký, byť chladný sklep.