Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejvíce pěstované zeleniny na celém světě. Rajčata mají zásaditý charakter, jsou zdrojem vitaminů C, B1 a karotenu, obsahují rostlinné antibiotikum tomatin, které působí na kvasinky. Z minerálních látek je ve významnějším podílu zastoupen draslík, vápník, hořčík, železo, měď a fosfor. Existují stovky odrůd rajčat. Setkáváme se s velkými, masitými, žebernatými typy i s drobnými třešňovými či hruškovitými a to s pestrou škálou barev včetně skvrnitých, tmavých, růžových i žlutých.
Praktické info: Kvalitní rajčata jsou zcela vyrovnaně vybarvená, nemají žluté skvrny a tvrdá místa. Když je rozřízneme a obrátíme naříznutou částí dolů, neměla by vnitřní dužina se šťávou snadno vytéci. Nejjemnější jsou sytě červené kulaté plody s hladkou slupkou.