Vyhledávání

Kontakt

Zelináři Jbc - David Zíma
Komenského 23/7
Jablonec nad Nisou
46601

724 909 960

zelinarijbc@seznam.cz

Okurka

Tato lehce stravitelná zelenina nás výborně osvěží. Nemá příliš velkou nutriční hodnotu: obsahuje něco málo vitaminu B1, velmi málo vitaminu C (hlavně ve slupce), z minerálních látek potom stopové množství draslíku, vápníku a fosforu. Rozlišujeme dva hlavní druhy - polní okurky, které jsou širší, vodnatější a obsahují množství semen a okurky hadovky, které jsou užší a protáhlejší, jejich semena jsou velmi drobná. Uvádí se, že okurka má až zázračný vliv na půvab a živost pleti.

Praktické info: Vybíráme plody pravidelného tvaru s jemnou, křehkou dužinou. Vyhneme se okurkám s nepravidelnými měkkými místy v kůře - ty jsou namrzlé. Bílé zrnkování slupky, bradavičnatost nebo světlé pruhy jsou charakteristické pro některé z odrůd a nijak neovlivňují kvalitu plodů. Občas se setkáme s hořkou okurkou - tato chuť je způsobena přílišným teplem při růstu okurky v létě (proto skleníkové okurky nehořknou).