Lilek, zvaný také baklažán, může dosáhnout hmotnosti až dva kilogramy.Většinou se dává přednost plodům mnohem menším, nejlépe o průměru od 5 do 8 cm, s lesklou, hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem i čepičkou. Větší a starší mohou být totiž vodnaté a hořké. Lilek je zelenina se značnou nutriční hodnotou. Obsahuje velké množství karotenu (provitaminu A), vitamínů skupiny B, hlavně kyselinu listovou a pantotenovou. Ještě více je v něm minerálů, zejména pak hořčíku, železa, vápníku, manganu a zinku. V obsahu draslíku předčí dokonce i zelí, mrkeb a cibuli.
Praktické info: Přezrálost signalizují velká nahnědlá semena. Slupka je tenká, poměrně dobře stravitelná, ale hlavně se přímo pod ní skrývá nejvíc tělu prospěšných látek. Ještě než se začně v kuchyni s lilkem pracovat, je třeba plod důkladně promačkat, jestli už není změklý. Ideální je zpracovávat plody co nejčerstvější, lilek totiž snadno podléhá změnám teplot a hnije.