Cuketa mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a tvarem připomíná silnou okurku. Plně zralá cuketa má hladký, lesklý a tvrdý povrch, dužina je světle zelená či žlutá, velmi měkká a vodnatá s množstvím semen. Je skvělým zdrojem karotenů a vitaminu A. Ten je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, zajišťuje vstřebávání a zpracování dalších důležitých látek v těle, chrání náš zrak a má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Vitamin A je rozpustný v tucích, proto je vhodné konzumovat s trochou oleje.
Praktické info: Slupka mladých plodů cukety, která je jemná a lehce stravitelná i za syrova, obsahuje výživné látky, proto je škoda ji oloupat. Sama o sobě má cuketa velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy vhodné ji kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek.