Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství betakarotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. Jen v šesti malých a čerstvých meruňkách je množství doporučené denní dávky tohoto omlazujícího antioxidantu. Kromě zdraví prospěšných látek posilujících imunitu, peristaltiku střev a snižujících hladinu cholesterolu nabízejí meruňky i další, jež zpomalují stárnutí organismu. Mají například dobrý vliv na pevné lesklé vlasy, zdrané nehty i pohlednou pokožku.
Praktické info: Když jsou zralé, jemně se poddávají mírnému tlaku prstů. Pokud jsou meruňky tvrdé, slabě žluté nebo dokonce zelenkavě žluté, pak je to jasné znamení, že byly sklizeny předčasně a jsou tedy nezralé. V takovém případě už meruňky nejsou schopny dozrát do oné typicky lahodné chuti. Hnědé skvrnky na slupce meruněk nemusí signalizovat hnilobu. Pokud se po přejetí prstem nerozmáznou, jde pravděpodobně o otlak z dopravy, tedy záležitost estetickou, nikoliv zdraví škodlivou jako u hniloby.