Broskve jsou ovocem s atraktivní vůní a výtečnou chutí plné šťávy. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a biolátek, které jsou důležité pro správnou funkci našeho těla. Chuťové vlastnosti a chemické složení zařadily broskve mezi nejhodnotnější druhy ovoce. Převážná část sušiny je tvořena přírodními cukry, hlavně sacharózou a hroznovým cukrem. Obsah vitamínů se liší podle odrůdy a podmínek pěstování. Na vitamíny bohatší jsou plody se žlutou dužninou. V každém případě však broskve obsahují provitamín A (karoten), vitamin B1 (thiamin), B2 (laktoflavin) a vitamin C.
Praktické info: Vybíráme broskve, které mají přinejmenším žlutou a ne zelenou oblast v těsné blízkosti stopky. Upřednostňujeme pevné na omak nebo začínající lehce měknout s přitažlivou charakteristickou vůní. Broskve tvrdé, z větší části zelené, jsou předčasně sklizené kvůli dlouhému transportu. Broskve tuzemské dozrávájí na stromech a jsou čerstvě sklizeny. Zralé broskve se žlutých odstínů přebarvují na červenou a jsou příjemně povolené při šetrném tlaku prstů. Vyhněte se broskvím, které mají nějakým způsobem poškozenou slupku, takové se velmi rychle kazí.