Ananas
Plod ananasu má oválný nebo válcovitý tvar. Dužina je šťavnatá a masitá. Barva dužiny hraje barvami ze spektra od bílé až po žlutou. Velikost plodu je do 30 cm. Hmotnost bývá podle odrůdy 0,5 kg až 5 kg. Ananas obsahuje průměrně 86% vody, hodně draslíku, vápníku a sodíku. Dále obsajuje velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže. Pravděpodobně nejznámější látkou obsaženou v ananasu je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení.
Praktické info: Vybírejte ananasy, které začaly vykazovat první nazlátlé, oranžovožluté nebo červenohnědé zbarvení. Pokud žlutá barva stihla zabrat už více než 20% povrchu ananasu, můžeme hovořit o zralém kousku. Další dobrou známkou je, když malé středové listy ananasové šošolky jsou snadno vytrhnout. Ananas, podobně jako většina druhů ovoce s vysokým obsahem vody, by měl být těžký vzhledem ke své velikosti. Vyhýbejte se ananasům s měkkými místy. Nejjednodušší je čerstvý ananas nakrájet na plátky, odříznout slupku a vyžíznout uprostřed dřevnatou osu. Druhou možností je nejprve odkrojit konce a následně okrájet slupku.